Vybavení postav

Obsah článku:

Zbroje ve Středozemi

Zbroj tu dává dvě míry ochrany před útokem: zbrojový bonus k TZ, který funguje úplně stejně jako zbrojový bonus ve standardních pravidlech D&D, ale má menší hodnotu; a snížené zranění. Nové zbrojové bonusy a hodnoty SZ najdeš v tabulce. Všechny ostatní údaje týkající se zbrojí, jako je maximální bonus za Obratnost, postih za zbroj na ověřování a šance na neúspěch sesílání mystického kouzla, stejně jako cena, zůstávají nezměněny.

Typ zbroje Zbrojový
bonus
Snížené
zranění
Typická pro...
Kožená zbroj +1 1/- Zvědy, lovce a skřety
Okovaná kožená zbroj +2 1/- Meddědovce a lukostřelce
Kroužková košile +2 2/- Hraničáře na severu
Šupinová zbroj +2 2/- Barbary a skřetí válečníky
Drátěná zbroj +3 2/- Dúnadany, Rohiry, elfy
Kyrys +3 2/- Gondorské válečníky
Pancíř +4 3/- Trpaslíky
Plátová zbroj +4 4/- Elfí a trpasličí pány
Štíty
Malý dřevěný +1 - Rohiry
Malý ocelový +1 - Bojovné elfy
Velký dřevěný +2 - Haradrim
Velký ocelový +2 - Gondor a trpaslíky

Každá rasa má svou charakteristickou zbroj, takovou, kterou její členové používají zdaleka nejčastěji, protože nejlépe vyhovuje jejich nárokům na ochranu, volnost pohybu a náročnost výroby.

Meddědovci si nejčastěji vyrábějí zbroj z kůží velkých vlků, medvědů a stvůr Sauronových. Zpevňují ji železnými pásy, které pro co nejmenší hlučnost zbroje podkládají jemnější naolejovanou kůží. Jedná se o typickou okovanou koženou zbroj.

Rohirové nosí klasické drátěné brnění, které si sami vyrábí - jen jejich vůdci je kupují v Gondoru. Je to dobrá, relativně lehká zbroj, která se dá rychle obléct a sbalená nezabere příliš mnoho místa. K ní vždy nosí malé, kulaté dřevěné jezdecké štíty.

Gondorští vojáci mají kyrysy, Strážci Citadeli a velitelé mají pancíře. Všichni nosí veliké, podlouhlé ocelové štíty, směrem dolů se zužující. Jejich lukostřelci nosí nejčastěji okované kožené brnění.

Elfové používají velmi různorodé zbroje. Jejich velcí bojovníci mají elfí drátěné zbroje, takřka všichni kouzelné, a podlouhlé stříbřité štíty. Jejich zvědi však mají v oblibě kožené brnění a váleční vůdci nosí nejlepší, prastaré zbroje vyrobené Noldor nebo Eldar do bitev s Morgothem a jeho stvůrami. To jsou plátové zbroje a pancíře, všechny kouzelné, zhotovené z ušlechtilé oceli nebo dokonce z mitrilu.

Trpaslíci mají velmi dobré, těžké zbroje, protože jsou silní, vytrvalí a ne příliš obratní. Je to pancíř a k němu nosí střední kulaté štíty. Tajemství výroby své zbroje pečlivě střeží a když jen trochu mohou, tak ji nikde nenechají ležet. Jejich vůdci mají plátové brnění. Pokud nejdou do bitvy, trpaslíci vždy nosí alespoň drátěné košile.

Dúnadani nosí nejčastěji drátěné brnění (pohybují-li se hodně venku) anebo nějaké lepší, pokud ho mají k dispozici a čeká je velká bitva. V podstatě se však dá říci, že se přizpůsobují zvykům panujícím v oblasti, kde jsou doma.

< Zbroje >
Zbraně Řemesla
Napsal Rytíř 14.03.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
ČAS 0.10818600654602 secREMOTE_IP: 3.215.183.194