Vybavení postav

Obsah článku:

Zbraně

Na základě poměrně jednoznačné charakteristiky Středozemě jsem poněkud poupravil cenu a dostupnost jednotlivých zbraní, které jsou zde hrdinům k dispozici, a dodal několik málo nových, respektive silně upravených, zbraní typických pro různé národy Středozemě. Přehled všech zbraní, které jsou běžně dostupné v Arnoru, Gondoru anebo u trpaslíků, je uveden dále v tabulce. Skřeti, Haradští, Vozatajové a ostatní národy pod nadvládou Saurona mohou tyto zbraně používat také, častěji však mají své vlastní (obvykle ne tak účinné) typy oblíbených zbraní.

V následujícím seznamu uvedu jen názvy zbraní, jejich rozsah hrozby kritickým zásahem v novém systému hodů a pro koho jsou typické; ostatní statistiky, včetně ceny, jsou stejné, jako v základních pravidlech SRD. Zbraně, které tu nejsou uvedeny, jsou ve Středozemi Třetího věku buďto zcela nedostupné, nebo velmi výjimečné (čili domluva s DM).

Seznam zbraní dostupných ve Středozemi
Zbraň Zranění kritika Typická pro...
Dýka, nůž 1k4 17,18 Kohokoli
Kladivo, palcát 1k8 17,18 Obry, skřety, trpaslíky
Kopí 1k6 17,18 Haradrim, lovce, jezdce
Kyj 1k6 18 Vrchovce, obry
Luk, dlouhý - 17,18 Gondor, lidské lovce
- šíp 1k8 - -
Luk, krátký - 17,18 Haradrim, hobity (lovce), Rohir, skřety
- šíp 1k6 - -
Mačeta (jako šavle) 1k6 17,18 Skřety
Meč, dlouhý nebo široký 1k8 17,18 Gondor, pány elfů, Rohir
Meč, krátký 1k6 17,18 Skřety
Mlaty a palice 1k6 17,18 Obry, vrchovce
Oštěp 1k6 17,18 Haradrim, skřety
Prak 1k4 18 Hobity, děti
Šavle 1k6 16,17,18 Elfy, Haradrim
Válečná sekera 1k8 17,18 Trpaslíky

Střelné zbraně

Na Ardě neexistují kuše. Zato tu jsou nejrůznější formy luků, každý národ vyrábí pro něj typickou zbraň a jiné takřka nepoužívá! Dobrodruhové mohou být samozřejmě výjimkou... ;o) Narozdíl od klasických pravidel ve Středozemi neplatí, že by se obyčejné (tj. ne kompozitní) luky nedaly vyrobit tak, aby si střelec mohl počítat svůj bonus za Sílu. U tradičních luků však stále platí pravidlo, že krátký luk může být vyroben na tah o Síle max. 14, zatímco velký luk až na Sílu 18. Aby luk vydržel větší tah než Silou 10, musí se jednat o mistrovskou zbraň koncipovanou na danou Sílu.

Používat luk určený pro postavu s jinou Silou není pohodlné; střelec má postih -1 k hodu na útok s takovou zbraní. Tohoto postihu se zbaví pouze pokud takovou zbraň používá delší dobu a zvykne si na ní.

Nové zbraně

Bitevní sekera Meddědovců: velká obouruční sečná/drtivá zbraň (v boji vyber vždy lepší možnost). Aby s ní mohla bojovat, postava musí mít Sílu alespoň 13.

Elfí luk: elfí luk je elegantní a přitom smrtonosná zbraň. Dnes se vyrábějí už pouze v Lórienu nebo v Temném hvozdu a elfové je nikomu neprodávají. Lesní elfové dokáží vyrobit pouze krátké luky, které mají menší dostřel i průraznost, než dlouhé lórienské luky. Luk lesních elfů je vlastně těžký kompozitní krátký luk, elfové ho však dokáží vyrobit tak, aby dokázal dát bonus až za Sílu +3.
Lukem lesních elfů je možné bez větších problémů střílet i z koně.

Luk lórienských elfů: je to vlastně těžký kompozitní dlouhý luk, elfové ho však dokáží vyrobit tak, aby dal bonus až za Sílu +5. Tímto větším elfím lukem dokáže z koně střílet jen postava, která je na něj specializovaná a to si ještě při takovéto střelbě nemůže započítat žádné bonusy s touto specializací spojené.

Dlouhý nůž elfů: je to nejčastější doplněk výzbroje elfích lukostřelců; z jiných světů je mu nejpodobnější krátký meč, který se ve Středozemi v podstatě nepoužívá. Na rozdíl od něj je však elfí nůž mírně zakřivený a jednu stranu čepele má ostře nabroušenou, takže je vhodný i k sekání, ne jen bodání. Nedá se jím vrhat.
Eket: tento zvláštní meč nosili a používali Númenorejci a jejich potomci ve vyhnanství ve Středozemi. Každý númenorský voják nosil za opaskem tento malý mečík, jako poslední prostředek osobní ochrany. Byl to druh krátkého bodného meče s širokou čepelí, hrotem a oboustranným ostřím, v délce od jedné do jedné a půl stopy. Na sklonku Třetího věku již nebylo jeho používání tak běžné - v podstatě se udrželo jako tradice pouze v dúnadanských rodech v Gondoru.

V následující tabulce jsou uvedeny statistiky výše zmíněných speciálních zbraní.

Seznam nových zbraní
Zbraň Zranění Kritika Pásmo
dostřelu
Váha Typ
Eket 1k6 17,18 - 2 lb. bodná
Elfí dlouhý nůž 1k6 17,18 - 2 lb. bodná nebo sečná
Luk lesních elfů 1k6 16,17,18 120 stop 2 lb. -
- šípy (20) - - - 3 lb. bodná
Luk z Lórienu 1k8 16,17,18 150 stop 3 lb. -
- šípy (20) - - - 3 lb. bodná
Sekera, bitevní 2k6 17,18 - 16 lb. sečná a drtivá
< Zbraně >
Měnový systém Zbroje
Napsal Rytíř 14.03.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
ČAS 0.1019139289856 secREMOTE_IP: 18.191.223.123