Letopisy Ardy

Chronologie Západních zemí ve Druhém a Třetím věku, do r. 2730, kdy začínáme hrát a Letopisy si tvoříme sami.
Napsal Rytíř
Obsah článku:

Středozem je svět s přebohatou historií. Díky nesmírné píli pana Tolkiena a jeho následovníků máme k dispozici například i vyčerpávající výčet historických událostí, seřazených podle let, kdy k nim v běhu Ardy došlo. Uvádím zde pouze události Druhého a Třetího věku, protože První věk se v době, v níž hrajeme, již beznadějně ztrácí v mlhách času a zapomění. Pokud někdo z postav hráčů narazí na bytosti dostatečně staré (a ochotné mu ty události vyprávět), není samozřejmě problém poskytnout i Letopisy Prvního věku nebo dokonce i časů před tím, než vyšlo Slunce. Takové znalosti však sahají daleko za běžný rozsah vědomostí i učenných postav ve Středozemi Třetího věku, takže Vás jimi nebudu zatěžovat.

Letopisy končí datem 2698 T.v., protože to, co se stane potom, již záleží nejen na fantazii pana Tolkiena, ale též na fantazii a snaze naší!

Chronologie Západních zemí ve Druhém a Třetím věku

První věk skončil velkou bitvou, v níž vojska Valinoru rozbořila Thangorodrim a svrhla Morgotha. Potom se většina Noldor vrátila na daleký Západ a usídlila se na Eressëi na dohled Valinoru; přes Moře odešli i mnozí Sindar.

Druhý věk skončil prvním svržením Saurona a odebráním Jednoho prstenu.

Třetí věk skončil Válkou o Prsten, Čtvrtý věk se však nepokládal za započatý, dokud neodplul Mistr Elrond a nenastal čas panování lidí a úpadku všech ostatních "mluvících národů" ve Středozemi.

Ve Čtvrtém věku se předchozí věky označovaly jako Staré časy, to jméno však správně patřilo jen dnům před svržením Morgotha.

< Úvodem >
Druhý věk

Za nepředstavitelné množství práce ušetřené na tomto letopisu děkuji serveru Mindon Eporedax; při tvorbě tohoto Letopisu použili autoři následující zdroje:

  • Chronologie Prvního Věku - překlad angl. originálu z knihy: R. Foster, The Complete Guide to Middle-Earth
  • Chronologie dalších Věků - J.R.R. Tolkien, Dodatky k Pánu Prstenů
Napsal Rytíř 26.02.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
ČAS 0.13368010520935 secREMOTE_IP: 3.145.16.90